Viisi [5] asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen oman hevosen hierontaa

Paljon esitetään erilaisia kysymyksiä omatoimiseen hevoshierontaan liittyen. Paljon on erilaisia ennakkoluuloja ja jopa uskomuksia siitä mitä omatoimisesta hevoshieronnasta saattaa  hevoselle seurata. Täysin riskitöntä ei koskaan ole mikään hevosten kanssa tekeminen ja aivan aloittelijan ei pidä hevosta lähteä hieromaan, mutta hyvillä hevostaidoilla varustettu hevosen omistaja oppii kyllä tekemään hevosta rentouttavaa hierontaa. Mitä enemmän aiheeseen perehtyy, sitä turvallisempaa tekeminen on.  

Vastuusyistä hierontaa ei tule tehdä muille kuin omalle hevoselle. Vieraiden hevosten hieronta on koulutettujen ammattilaisten tehtävä. Tässä blogipostauksessa käymme läpi 5 tärkeää asiaa, jotka tulee ottaa huomioon tai opiskella ennen kuin pohtii oman hevosen hieromista. 

1. Omatoiminen hevoshieronta ei koskaan ole sairaan hevosen hoitokeino

Omatoiminen hevoshieronta on ennen kaikkea terveyttä ylläpitävää, ennaltaehkäisevää ja hevosta rentouttavaa hierontaa. Ainoastaan ammattilaisen ohjauksessa, sitä voi hyödyntäää sairaudesta tai vammasta kuntouttavana.  

Tärkeintä omatoimisessa hevoshieronnassa on se, että aina jos olet epävarma siitä voiko hieronnasta olla hevoselle haittaa jätä hieronta väliin. Kutsu ammattilainen paikalle arvioimaan tilanne, kerro jo puhelimessa tilanteestanne.

Koulutuksen saanut hevoshieroja tai muu lihashuollon ammattilainen osaa arvioida hevosen tilanteen ja käyttää kulloinkin turvallisia menetelmiä hevosen hoidossa. Lihashuollon ammattilainen voi käsitellä hevosta myös niin sanotuissa poikkeustilanteissa.

Hevoshierontaa ei siis koskaan tule tehdä, jos olet epävarma siitä voiko hevosta terveydellisistä tai muista syistä turvallisesti hieroa.

2. Omatoimisen hevoshieronnan tärkein tavoite on rento hevonen

Omatoiminen hevoshieronta soveltuu parhaiten terveen hevosen rentouttamiseen ja hoidoksi ammattilaisen käyntien välissä. Tärkeimpänä tavoitteena on aina rento hevonen, mitään ei koskaan tehdä väkisin tai edes puolipakolla. Rentoutumisen ja aineenvaihdunnan vilkastumisen kautta hevonen hyötyy omatoimisesta hieronnasta monella tavalla niin psyykkisesti kuin fyysisestikin, vaikka kyseessä ei ole ammattimaisesti toteutettu ns. lihaksia muokkaava hieronta. 

3. Hieronnasta voi olla haittaa hevoselle

Hevoshieronnasta voi aiheutua lisävaurioita ja haittaa oikeastaan vain silloin kun hevosta käsitellään sen ollessa tavalla tai toisella sairaana, liian voimakkaasti, liian pitkään tai hevosen kannalta väärällä tavalla. 

Voimankäytön perusteet, helpot tekniikat ja hevoshieronnan vasta-aiheet voi jokainen hyvän harrastustaustan omaava hevosen omistaja oppia niin, että kevyttä hierontaa voi tehdä turvallisesti. 

4. Vasta-aiheet tulee aina tarkistaa ennen hierontaa

Tärkeimpiä ulkomuistiin opeteltavia asioita hevoshieronnassa on hevoshieronnan vasta-aiheet, eli ne syyt jolloin hevosta ei saa hieroa. Syitä on monia. Arviointi on joskus haasteellista ammattilaisellekin, jos kyseessä on moniongelmainen hevonen. Ammattilainen osaa kuitenkin kokemuksensa ja monivuotisen koulutuksen perusteella arvioida tapauskohtaisesti juuri sinun hevosen osalta milloin ja miten on turvallista hieroa.

Tärkeimmät vasta-aiheet löydät tästä blogikirjoituksesta: Hevoshieronnan vasta-aiheet.

Tärkeintä on aina muistaa jo ensimmäisessä kohdassa mainittu asia, että omatoiminen hevoshieronta soveltuu pääasiassa terveelle hevoselle eikä koskaan ole sairaan hevosen hoitokeino. 

5. Elekielen tulkinta on yksi hevoshierojan tärkeimmistä ominaisuuksista

Omatoimista hevoshierontaa ei voi suositella täysin aloittelijoille. Siksi meidänkin kurssit on suunnattu pääasiassa hevosen omistajille, heillä on yleensä jo jonkinlainen hyvä tausta hevosten kanssa. On tärkeää, että osaat tulkita hevosen elekieltä ja pienempiäkin reaktioita, jotta osaat tarvittaessa muuttaa omaa toimintatapaasi. Hevoshieronnassa ei koskaa saa käyttää liiallista voimaa. Omatoimisessa hevoshieronnassa tavoitteena on aina rento hevonen. Jos hevonen vaikuttaa hermostuneelta tai muuten levottomalta on aina syytä epäillä, että hieronta ei tunnu hevosesta miellyttävälle.

Kiinnostaisiko sinua tutustua hevoshierontaan verkkokurssilla? Omatoimisen hevoshieronnan 10 viikon verkkokurssi järjestetään muutaman kerran vuodessa. Voit tutustua kurssiin ja halutessasi ilmoittautua mukaan odotuslistalle tässä linkissä

Kommenttikentän pitäisi näkyä tässä alapuolella. Jos se ei ole näy, kokeilethan Chrome -selainta. 

Kategoriat: Hevoshieronta