Hevoshieronnan vasta-aiheet

Hevoshieronnan vasta-aiheet
- Syitä joilloin hevosta ei saa hieroa

Tästä kirjoituksessa listataan niitä syitä jolloin hevosta ei saa hieroa. 

Hevoshieronta on turvallista vain jos tiedät milloin hevosta ei saa hieroa

Vaikka hevoshieronta toimii oivallisena hoitokeinona moneenkin vaivaan. Hevoshierontaa ei voi tehdä milloin tahansa. On monta syytä siihen, miksi hevosta ei saa hieroa ja omatoimisen hevoshieronnan osalta on aivan erityisen tärkeää olla tavallistakin varovaisempi. 

Omatoiminen hevoshieronta on ensisijaisesti terveen hevosen lihashuoltoa ammattilaisen käyntien välissä. 

Vasta-aiheet, kontraindikaatiot eli ne syyt milloin hevosta ei saa hieroa on tärkein ulkomuistiin opeteltava asia liittyen omatoimiseen hevoshierontaan.

 

Hevosta ei pidä hieroa, jos sillä on...

  1. kuumetta tai infektio.
  2. akuutti vamma (murtuma, avohaava, jännevamma, tmv.).
  3. akuutti trauma. Vammautunutta tai revähtänyttä lihasta ei saa hieroa liian aikaisin, myös akuutit henkiset traumat on este hieronnalle.
  4. diagnosoimaton vamma tai sairaus.
  5. ihotulehdus. Myös kesäihottuma pahimmassa vaiheessaan on este omatoimiselle hevoshieronnalle.
  6. todettu sydänvika tai kasvaimia. Vaikka kasvainten olisi todettu olevan hyvälaatuisia ei omatoimista hevoshierontaa ole hyvä tehdä.
  7. annettu rokotus tai muu injektio alle 4 vuorokautta aikaisemmin. (Nivelten piikityksen varoajasta hieronnan suhteen on hyvä kysyä tapauskohtaisesti eläinlääkäriltä.)
  8. menossa tiineyden ensimmäinen neljännes. Hieronnan vaikutuksia tiineyden aikana ei ole juurikaan tutkittu. Ihmisillä tehdään raskausajan hierontaa. Riskinä pidetään mm. sitä että kuona-aineet hieronnan aikana kulkeutuisivat istukkaan.
  9. harjoitettu rankinta mahdollista liikuntaa samana päivänä. Myöskään hiestä tai vedestä märkää hevosta ei ole hyvä hieroa.
  10. tavallisuudesta poikkeava tilanne. Oli poikkeus hevosen tilanteessa tai elämässä mikä hyvänsä aina kannattaa konsultoida ammattilaista, joko eläinlääkäriä tai lihashuollon ammattilaista ennen kuin käy itse toimeen.

Hyvä lähde lääkekuurien varoajoille löytyy Hippoksen lääkintäohjeistuksesta, näitä ohjeistuksia voi pitää vähintääkin suuntaa antavina myös hieronnan osalta.

Paina nämä hieronnan vasta-aiheet tarkasti mieleesi ja tarvittaessa tarkista lista ennen hierontaa.

 

Ammattilaiset voivat oman harkintansa mukaan hieroa myös listalla esiintyvistä syistä huolimatta, mutta omatoimista hevoshierontaa ei tule koskaan tehdä, jos listalta löytyy “osumia”.


Johdatus hevoshierontaa verkkokurssilla ja omatoimisen hevoshieronnan verkkokurssilla perehdymme erikseen jokaiseen vasta-aiheeseen tarkemmin.

Sivustoa ylläpitää Hevoshieronta, opas oman hevosen hierontaan kirjan kirjoittanut Heidi Nordman, joka on 17 vuoden ajan tehnyt hevoshierontoja ja kouluttanut hevosen omistajia omatoimisen hevoshieronnan pariin vuodesta 2007.


Kokemusta on kerryttänyt hevosalan opinnot, yrittäjyys, täysihoitotallin pito, työt hevostalleilla ja kymmenkunta omaa hevosta.  

Kategoriat: Hevoshieronta