SYNTTÄRIARVONTA!!  
Arvomme kaikkien 1.7.-1.8.2021 aikana blogiin kommentoineiden kesken paikan
syksyn 2021 omatoimisen hevoshieronnan 10 viikon verkkokurssille. Lue lisää...

Hevoshieronnan vasta-aiheet

Vaikka hevoshieronta toimii oivallisena hoitokeinona moneenkin vaivaan. Hevoshierontaa ei voi tehdä milloin tahansa. On monta syytä siihen, miksi hevosta ei saa hieroa ja omatoimisen hevoshieronnan osalta on aivan erityisen tärkeää olla tavallistakin varovaisempi. 


Vasta-aiheet, kontraindikaatiot eli ne syyt milloin hevosta ei saa hieroa on tärkein ulkomuistiin opeteltava asia liittyen omatoimiseen hevoshierontaan.

Hevosta ei pidä hieroa, jos sillä on

  1. kuumetta tai infektio.
  2. akuutti vamma (murtuma, avohaava, jännevamma, tmv.).
  3. akuutti trauma. Vammautunutta tai revähtänyttä lihasta ei saa hieroa liian aikaisin, myös akuutit henkiset traumat on este hieronnalle.
  4. diagnosoimaton vamma tai sairaus.
  5. ihotulehdus. Myös kesäihottuma pahimmassa vaiheessaan on este omatoimiselle hevoshieronnalle.
  6. todettu sydänvika tai kasvaimia. Vaikka kasvainten olisi todettu olevan hyvälaatuisia ei omatoimista hevoshierontaa ole hyvä tehdä.
  7. annettu rokotus tai muu injektio alle 4 vuorokautta aikaisemmin. (Nivelten piikityksen varoajasta hieronnan suhteen on hyvä kysyä tapauskohtaisesti eläinlääkäriltä.)
  8. menossa tiineyden ensimmäinen neljännes. Hieronnan vaikutuksia tiineyden aikana ei ole juurikaan tutkittu. Ihmisillä tehdään raskausajan hierontaa. Riskinä pidetään mm. sitä että kuona-aineet hieronnan aikana kulkeutuisivat istukkaan.
  9. harjoitettu rankinta mahdollista liikuntaa samana päivänä. Myöskään hiestä tai vedestä märkää hevosta ei ole hyvä hieroa.
  10. tavallisuudesta poikkeava tilanne. Oli poikkeus hevosen tilanteessa tai elämässä mikä hyvänsä aina kannattaa konsultoida ammattilaista, joko eläinlääkäriä tai lihashuollon ammattilaista ennen kuin käy itse toimeen.

Hyvä lähde lääkekuurien varoajoille löytyy Hippoksen lääkintäohjeistuksesta, näitä ohjeistuksia voi pitää vähintääkin suuntaa antavina myös hieronnan osalta.

Paina nämä hieronnan vasta-aiheet tarkasti mieleesi ja tarvittaessa tarkista lista ennen hierontaa. Ammattilaiset voivat oman harkintansa mukaan hieroa myös listalla esiintyvistä syistä huolimatta, mutta omatoimista hevoshierontaa ei tule koskaan tehdä, jos listalta löytyy “osumia”.


Johdatus hevoshierontaa verkkokurssilla ja omatoimisen hevoshieronnan verkkokurssilla perehdymme erikseen jokaiseen vasta-aiheeseen tarkemmin.


Kategoriat: Hevoshieronta