Yhdeksän [9] keinoa saada hevonen juomaan enemmän

Yhdeksän [9] keinoa
saada hevonen juomaan enemmän

Tästä blogipostauksesta löydät keinoja, joilla saat nirsommankin hevosen juomaan hieman enemmän. 

Monet asiat vaikuttavat veden tarpeeseen

Hevosen elimistöstä on jopa 70% on vettä. Vettä elimistöstä haihtuu ihon kautta haihtumalla, hengityksen yhteydessä sekä lannan ja virtsan mukana, erityisesti silloin kun hevonen hikoilee.

Hikoileva hevonen menettää nestettä jopa 15 litraa tunnissa. Erityisesti kesähelteillä, talven pakkasilla ja kelien muuttuessa on huolehdittava siitä, että hevoset juovat riittävästi.

 

Paljonko hevonen tarvitsee vettä?

Normaali, terve noin 500 kiloinen hevonen juo vettä keskimäärin noin 25 litraa päivässä, parhaimmillaan jopa 50-60 litraa päivässä.

Hevoskohtaisen vesimäärän on arvioitu olevan noin viisi litraa / 100 kiloa / vuorokausi. Kevyesti liikkuva hevonen pärjää tällä vesimäärällä, mutta hikoileva, mahdollisesti valmennuksessa oleva hevonen tarvitsee enemmän.

Myös tiineen ja imettävän tamman veden tarve on suurempi kuin edellä mainittu.

 

Voiko hevonen juoda liikaa?

Hevonen harvemmin juo liikaa, mutta jos sen ravinnossa on runsaasti valkuaista, kaliumia tai natriumia, sen virtsaamistarve lisääntyy ja näin olen myös vedentarve.

 

Miten nestehukka vaikuttaa?

Elimistö säätelee nestetasapainoa munuaisten avulla. Vesi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja sen kautta palautumiseen, kun kuona-aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu.

Riittävä nesteen saanti on myös rehun hyödyntämisen ja suoliston toiminnan kannalta erityisen tärkeää. Erityisesti pakkasilla ummetusähkyt yleistyvät. Ähkyjen lisäksi myös erilaiset lihasperäiset ongelmat yleistyvät.

Vähäisestäkin nestehukasta hevosella menee palautuessa muutamia päiviä. Jatkuvasti liian vähän nestettä juova hevonen altistuu pysyville munuaisvaurioille.

 

Hevosten erilaiset mieltymykset

Nykyisin entistä paremmin tiedostetaan jatkuva veden tarve ja monilla talleilla näkee lämmitettäviä juoma-astioita tarhassa tai päivään on sisällytetty juotto tarhoihin. Hevosetkin oppivat tietyn rytmin ja tulevat mielellään juomaan nähdessään ämpärien lähestyvän tarhaa.

Hevoset on kuitenkin yksilöitä siinä missä toinen odottaa kädenlämpöistä vettä toinen juo paremmin jääkylmää juuri hanasta laskettua. Kolmas ei vilkaisekaan ämpäriä ellei haista siellä olevan maustettua vettä. Oman hevosen oikut kannattaa tunnistaa, ja se millä keinoin saat hevosen juomaan hieman enemmän?

Moni hevonen pärjää koko elämänsä ilman sen suurempaa "temppuilua" juottamisen suhteen. Jokainen hevosen omistaja, jolla on ollut ongelmia asian suhteen, tietää kuitenkin todeksi sananlaskun "Hevosen voi taluttaa veden ääreen, muttei pakottaa sitä juomaan."

Toivottavasti alla olevista vinkeistä on teille apua.

 

Yhdeksän käytännön vinkkiä miten saada hevonen juomaan paremmin

 1. Omena, päärynä-, greippi- tai appelsiinituoremehua tai -tiivistettä veden joukkoon. Loraus ämpärilliseen saattaa riittää, mutta kokeile mikä on oman hevosesi makuun.
 2. Merisuola lisä heinien päälle ripoteltuna tai väkirehun joukkoon. Parista ruokalusikasta aina kouralliseen asti.
 3. Melassi- pellava-, vehnälese-, viherpelletti- tai Mash -vesi. n. 2dl rehua 10-15 litraan vettä. Muista turvottaa pelletti rehut huolella.
 4. Alkoholitonta olutta tai ykkösolutta loraus veden sekaan. Yksi pullo riittää vaikka isommallekin porukalle. Oluen mallas houkuttaa hevosen juomaan.
 5. Juoksevaa hunajaa veden joukkoon. 10 litran ämpäriin muutama ruokalusikallinen.
 6. Kotikaljaa sopivasti veden joukkoon. 10 litran ämpäriin muutama desi.
 7. Omenan tai porkkanan palat veden joukkoon. Jos hevosella on taipumusta lutrata veden kanssa, älä laita ämpäriä täyteen vettä.
 8. Muutama desi omena- tai porkkanaraastetta veden joukkoon.
 9. Reilu kädenlämpöiseen veteen (10-15 litraa) ruususuolaa 3 rkl ja intiaanisokeria 3rkl. 

Testaa mikä vesi hevosellesi maistuu parhaiten? Kylmä, haalea vai peräti lämmin.

Puuttuiko tästä sinun käyttämä vinkki? Kommentoi oma vinkkisi alle niin jaetaan tietoa eteenpäin.

 

Mistä tietää, että hevosella on nestehukka?

 • Hevosen ulostaminen vähenee
 • Lanta on tavanomaista kiinteämpää tai jopa kuivaa
 • Hevonen vaikuttaa uneliaalta

Miten saada varmuus? 


Nestehukan toteamiseen käytetään yleisesti mm. seuraavia testejä.

1. Ihotesti 

 • Nipistä kevyesti hevosen kaulan ihoa sormiesi väliin.
 • Normaalissa tilassa hevosen iho palautuu n. 2 sekunnissa.
 • Hitaampi palautuminen kertoo nestehukasta.

2. Kapillaarien täyttymisaika

 • Paina hevosen ikenen limakalvoa, jolloin ien muuttuu vaaleaksi.
 • Väri palautuu n. 2 sekunnissa vaaleanpunaiseksi.
 • Hitaampi palautuminen kertoo nestehukasta.

3. Suun kosteus

 • Tarkista ikenien ja hampaiden kosteus.
 • Normaalia kuivempi suu kertoo nestehukasta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös blogipostaus "Hevosen ruokinta"

Sivustoa ylläpitää Hevoshieronta, opas oman hevosen hierontaan kirjan kirjoittanut Heidi Nordman, joka on 17 vuoden ajan tehnyt hevoshierontoja ja kouluttanut hevosen omistajia omatoimisen hevoshieronnan pariin vuodesta 2007.


Kokemusta on kerryttänyt hevosalan opinnot, yrittäjyys, täysihoitotallin pito, työt hevostalleilla ja kymmenkunta omaa hevosta.  

Kategoriat: Hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi