Tästä blogipostauksesta löydät keinoja, joilla saat nirsommankin hevosen juomaan hieman enemmän.
Tästä blogipostauksesta löydät keinoja, joilla saat nirsommankin hevosen juomaan hieman enemmän.
Hevosen elimistöstä on jopa 70% on vettä. Vettä elimistöstä haihtuu ihon kautta haihtumalla, hengityksen yhteydessä sekä lannan ja virtsan mukana, erityisesti silloin kun hevonen hikoilee.
Hikoileva hevonen menettää nestettä jopa 15 litraa tunnissa. Erityisesti kesähelteillä, talven pakkasilla ja kelien muuttuessa on huolehdittava siitä, että hevoset juovat riittävästi.
Normaali, terve noin 500 kiloinen hevonen juo vettä keskimäärin noin 25 litraa päivässä, parhaimmillaan jopa 50-60 litraa päivässä.
Hevoskohtaisen vesimäärän on arvioitu olevan noin viisi litraa / 100 kiloa / vuorokausi. Kevyesti liikkuva hevonen pärjää tällä vesimäärällä, mutta hikoileva, mahdollisesti valmennuksessa oleva hevonen tarvitsee enemmän.
Myös tiineen ja imettävän tamman veden tarve on suurempi kuin edellä mainittu.
Hevonen harvemmin juo liikaa, mutta jos sen ravinnossa on runsaasti valkuaista, kaliumia tai natriumia, sen virtsaamistarve lisääntyy ja näin olen myös vedentarve.
Elimistö säätelee nestetasapainoa munuaisten avulla. Vesi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja sen kautta palautumiseen, kun kuona-aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu.
Riittävä nesteen saanti on myös rehun hyödyntämisen ja suoliston toiminnan kannalta erityisen tärkeää. Erityisesti pakkasilla ummetusähkyt yleistyvät. Ähkyjen lisäksi myös erilaiset lihasperäiset ongelmat yleistyvät.
Vähäisestäkin nestehukasta hevosella menee palautuessa muutamia päiviä. Jatkuvasti liian vähän nestettä juova hevonen altistuu pysyville munuaisvaurioille.
Nykyisin entistä paremmin tiedostetaan jatkuva veden tarve ja monilla talleilla näkee lämmitettäviä juoma-astioita tarhassa tai päivään on sisällytetty juotto tarhoihin. Hevosetkin oppivat tietyn rytmin ja tulevat mielellään juomaan nähdessään ämpärien lähestyvän tarhaa.
Hevoset on kuitenkin yksilöitä siinä missä toinen odottaa kädenlämpöistä vettä toinen juo paremmin jääkylmää juuri hanasta laskettua. Kolmas ei vilkaisekaan ämpäriä ellei haista siellä olevan maustettua vettä. Oman hevosen oikut kannattaa tunnistaa, ja se millä keinoin saat hevosen juomaan hieman enemmän?
Moni hevonen pärjää koko elämänsä ilman sen suurempaa "temppuilua" juottamisen suhteen. Jokainen hevosen omistaja, jolla on ollut ongelmia asian suhteen, tietää kuitenkin todeksi sananlaskun "Hevosen voi taluttaa veden ääreen, muttei pakottaa sitä juomaan."
Toivottavasti alla olevista vinkeistä on teille apua.
Testaa mikä vesi hevosellesi maistuu parhaiten? Kylmä, haalea vai peräti lämmin.
Puuttuiko tästä sinun käyttämä vinkki? Kommentoi oma vinkkisi alle niin jaetaan tietoa eteenpäin.
Nestehukan toteamiseen käytetään yleisesti mm. seuraavia testejä.
Sinua saattaa kiinnostaa myös blogipostaus "Hevosen ruokinta"
Sivustoa ylläpitää Hevoshieronta, opas oman hevosen hierontaan kirjan kirjoittanut Heidi Nordman, joka on 17 vuoden ajan tehnyt hevoshierontoja ja kouluttanut hevosen omistajia omatoimisen hevoshieronnan pariin vuodesta 2007.
Kokemusta on kerryttänyt hevosalan opinnot, yrittäjyys, täysihoitotallin pito, työt hevostalleilla ja kymmenkunta omaa hevosta.
Kategoriat: Hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi