Hevosen stressi

Päivitetty: tammi 29
Stressaantuneen hevosen oireet

Hevonen stressaantuu herkästi uusista tilanteista, muuttuvista olosuhteista ja oireilee stressiä monin eri tavoin. Siinä missä toinen saa jopa ähkyn kaltaisia vatsaoireita tai vatsahaavan, toinen kehittää huonoja tallitapoja ja kolmas sulkeutuu kuoreensa. Stressi vie hevosen kehon kokonaisvaltaiseen jännitystilaan.

Stressin oireina hevosilla esiintyy mm. lisääntyvä ruokahalu tai sen menettäminen kokonaan, liiallinen hikoilu ja samalla myös huono palautuminen liikutuksesta, potkiminen, hännän viuhtominen, yleinen ärtyneisyys, laajentuneet sieraimet ja monet huonot tallitavat kuten kutominen, kolistelu ja ilman imppaaminen.

Stressi hevonen saattaa käyttäytyä samalla tavalla kuin fyysisesti kipeä hevonen ja pitkittyessään stressi saattaa herkistää hevosen ongelmille, jotka aiheuttavat erilaisia fyysisiä kipuja. Stressin aiheuttajia on vähintään yhtä paljon kuin sen aiheuttamia oireita - ellei enemmänkin.

Stressi nostaa hevosen kortisolitasoa

Monesti stressaantunutta hevosta hoidetaan vain sillä, että pyritään saamaan oire pois. Tärkeintä olisi tietenkin muuttaa hevosen elämää niin, että stressin aiheuttaja poistuisi. Stressi on elimistölle hätätila, joka aktivoi sympaattisen hermoston ja saa lisämunuaisen kuorikerroksen erittämään mm. kortisoli hormonia. Kortisoli on ns. stressihormoni, joka on erittäin tarpeellinen todellisissa vaaratilanteissa, mutta pitkittyessään se nostaa sydämen lyöntitiheyttä ja heikentää vastustuskykyä.

Miten helpottaa stressaantunutta hevosta?

  • Hevosille on tärkeintä arjessa toistuvat rutiinit. Pidä siis niistä kiinni.

  • Riittävä liikunta tukee hevosen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ne on luotu vaeltamaan ja liikkumaan. Liikunta myös edistää hormonituotantoa.

  • Lajitovereiden seura. Hevonen luottaa laumaansa ja saa turvaa sen läsnäolosta.

  • Hevosen stressin sietokykyä voi myös kasvattaa totuttamalla sitä mitä erilaisimpiin asioihin. Monet erilaiset siedätysharjoitukset altistavat hevosen turvallisessa ympäristössä lyhytkestoiselle stressille. Ajan myötä hevonen ei enää reagoi ärsykkeisiin.

  • Kosketus, hieronta ja rauhallinen läsnäolo rauhoittaa niin hevosta kuin ihmistäkin. Kannattaa siis antaa hevosen tarhata laumassa, käyttää hevoshierojaa säännöllisesti ja tämän lisäksi opetella itse viettämään hevosen kanssa aikaa, jolloin kumpikaan ei suorita mitään.

Rentoutuminen vähentää kortisolin tuotantoa

Rentoutumisen on todettu hidastavan kortisolin tuotantoa, mutta hieronnan vaikutuksista kortisolin tuotantoon tutkijat eivät ole täysin yksimielisiä. Kuitenkin jokainen, joka on itse käynyt hieronnassa tietää sen tosiasian, että rauhoittuminen ja hiljentyminen hierontahetkeen auttaa myös psyykettä palautumaan ja näin ollen tuo rentoutta niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Kosketus lisää oksitosiini hormonin tuotantoa

Kosketuksen on todettu lisäävän oksitoniinin tuotantoa, tästä syystä hevonen usein mieltyy hevoshierojaan, vaikka muutoin vierastaisikin vieraita ihmisiä. Tästä syystä myös omatoiminen hevoshieronta lähentää suhdetta omaan hevoseen. Oksitoniini on hormoni, jota voi pitää kortisolin vastaparina - se tuottaa mielihyvää, puhutaan jopa rakkaushormonista.

Oksitosiini on myös siitostammalle tärkeä. Jos hormonituotanto ei ole riittävää tamma saattaa varsomisen jälkeen jopa hylätä varsansa. Ihmisillä oksitoniini tuotannon on todettu vaikuttavan ihmissuhteisiin, läheisyyteen ja luottamukseen - Miksi ei siis myös hevosilla.

Auttonin mukaan fyysinen kosketus symbolisoi: "Olen olemassa ja olen huolenpidon arvoinen" (Ekengren & Hjerppe 1995). Vaikka hän pohti asiaa ihmisten näkökulmasta, myös hevoset huolehtivat toisistaan rapsuttamalla. Kyseessä ei ole hierontaan verrattavissa oleva toimenpide, vaan nimenomaan koskettamiseen.

Aurinko lisää serotoniinin tuotantoa

Serotoniini on yksi niin sanotuista onnellisuushormoneista, joka osaltaa vähentää stressiä. Tuottaakseen seratoniinia elimistö tarvitsee UV-valoa, eli aurinkoa ja D-vitamiinia.

Hevosen hormonitoimintaan voidaan jossain määrin vaikuttaa hieronnalla ja tämän kautta alentaa stressitasoja. Jos olet lukenut ilmaisen Kosketa hevostasi -oppaan tiedät miten voit omatoimisesti aloittaa.


Julkaistu alunperin huhtikuun 2020 sisäpiirin kuukausikirjeessä


126 katselukertaa

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Sivut ©  Hestnord Oy

Graafiset piirrokset © Elisa Pitkänen 

Valokuvat © Heidi Nordman ja Adobe stock

Kuvien kopioiminen ja jakaminen kielletty

Rekisteriseloste

  • w-facebook