Kokemuksia omatoimisesta hevoshieronnasta - Satu Määttänen

Kyselin kurssilaisilta kiinnostusta kirjoittaa kokemuksiaan omatoimisesta hevoshieronnasta, kurssista ja tietenkin heidän omista hevosistaan. Näitä kirjoituksia julkaistaan blogissa satunnaisesti.


Ensimmäisenä tarinaansa kertoo Satu Määttänen, joka osallistui omatoimisen hevoshieronnan verkkokurssille 2019.


Postauksen kaikki kuvat (c) Satu Määttänen. Sadun teksti alkaa kuvan alta.


- Heidi

Tässä näkee varsan luottamuksen ihmiseen. Se lepäilee kaikessa rauhassa ja antaa rapsutella itseään.

Minulla oli haave omasta nuoresta hevosesta, jonka saisin itse kouluttaa ratsuksi. Lopulta sellaisen löysinkin Latviasta ja vuonna 2017 tuo silloin 4-vuotias tamma saapui Suomeen. Asuimme aluksi Oitmäessä pienellä neljän hevosen tallilla. Ratsutin tammaani itse ja melko varhaisessa vaiheessa huomasin sen olevan huomattavan toispuoleinen.


Tammaa hierottiin ja hierojan opastuksella osallistuin myös itse tekemiseen. Tamman lihaksisto saatiin paremmaksi ja siitä lähti oma kiinnostus opetella aihetta enemmänkin.


Tiemme vei valmennustallille, jossa treenatiin esteitä. Avuksi heikolle takapäälle laitetiin apuohjat, jotta saataisiin tamma kulkemaan oikeinpäin. Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt siitä kieltäytyä. Tästä seurasi tammalleni vakava niskan rasitusvamma.Monenlaisia haasteita on tamman kanssa koettu.

Heppani muuttui apaattikseksi, kielsi esteillä ja lopulta ei liikkunut edes eteenpäin. Tammaa yritettiin hieroa, mutta se ei antanut edes koskea niskan alueelle vaan pyrki hyppäämään pystyyn kosketusta väistäessään. Tamma vietiin Vermon klinikalle missä paljastui karu totuus. Niskan rasitusvamma oli sitä luokkaa, että hevonen ei sovellu koskaan kisahevoseksi ja suosittelivat jopa pohtimaan lopettamista.Kuntoutus pihattotallilla osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi.

Vaihdoimme tallia ja siirryimme kuntoutumaan Ali-Takkulan pihattoon, missä shiatsu- ja akupunktiohoitaja Kati Suvanto laati tammalle hoitosuunnitelman, hierontaa, laserhoitoja ja neuloja. Niska parani hiljalleen ja hevonen innostui taas liikkumaan.


Matkan varrella opin itsekin paljon lisää hieronnasta ja kuulin Katilta ystävänsä Heidin kurssista.


Vuonna 2019 innostuin osallistumaan Hevoshieronta.netin Heidin kurssille, jonka johdolla tein tehtäviä. Tamma osoitti minulle alkuun kiukkuisesti mieltään, eikä vaikuttanut siltä, että olisi hieronnasta pitänyt. Keskustelimme kurssilla paljon siitä miten toimia ja edetä. Oliko kyseessä kipu vai jotain muuta. Kurssilla ohjattiin ongelmatilanteissa aina olemaan yhteydessä ammattilaisiin. Ja niin Kati jatkoi tamman hoitokertoja. Tämän jälkeen minä etenin vähän kerrassaan.


Ajan kuluessa lihaksisto tuli paremmaksi, jumit helpottivat ja tamma alkoi nauttimaan hieronnasta. Ehkä me opimme yhdessä. Minä tekemään oikein ja tamma nauttimaan.Sitten tammalleni tuli vasempaan takajalkaan kukkopatti, ehkä liukastumisen vuoksi. Se oli välillä todella jumissa ja välillä parempi.


Otin säännölliseen ohjelmaan porkkana venytykset ja omatoimisen hieronnan. Tammani kertoi hyvin missä ongelmakohtia oli ja nyt sitä olikin jo helppo hoitaa.


Verkkokurssin ohjeilla opin seuraamaan hevoseni liikkumista ja tuntemaan rakennetta paremmin. Apu oli aina lähellä ja Kati ammattilaisena auttoi minua. Kynnys olla yhteydessä omaan luottohierojaan madaltui kun oppi ymmärtämään hoidon hyötyjä hyvin monella eri tavalla. Suosittelen omatoimisen hevoshieronnan verkkokurssia kyllä kaikille.


Meille tuli kurssista tauko koska tammani astutetiin ja tuli tiineeksi. Silloin omatoiminen hieronta piti ohjeiden mukaan jättää tauolle ja tein tehtäviä laina hevoselle. Tuntui oudolta, kun tottui ja oppi siihen, että oma hevonen kertoo niin paljon. Tässä huomasi hyvin miten suhde hierottavaan hevoseen syntyy ja tulee läheiseksi.Klinikalla vierailtiin useampaan kertaan

Varsan vieroituksen jälkeen käytin tammani Vermon klinikalla kun halusin varmistaa niskan tilanteen ja tutkituttaa kukkopatin. Sama eläinlääkäri, joka oli kaksi vuotta aiemmin suositellut pohtimaan hevosen lopetusta kävi tamman läpi yhdessä fyssarin kanssa ja ihmettelivät miten hevonen oli näin hyvässä kunnossa.


Silloisten löydösten perusteella eivät olisi arvanneet, että tällä kertaa voisivat lähes "terveen paperit" myöntää. Kerroin, että tammaa oli hoidettu hieronnalla, akupunktiolla, shiatsulla ja laserhoidoilla. Nyt lihaksisto oli vahvistunut, toispuoleisuus hävinnyt ja niskan ongelmat rauhoittuneet. Hoidoista on ajan kuluessa ollut meille siis kyllä isosti apua.


Tamman varsottua jatkoin sen hierontaa ja samalla totutin myös varsan päivittäiseen sivelyyn. Huomasi, että varsa nautti hetkistä ja otettiin tavaksi käydä pikkumies läpi säännöllisesti, tästä se oppikin sen, että tuli aina luokse ja yritti hoitaa takaisin.


Eläinlääkärin tullessa ottamaan verikokeita pikkumies oli heti tutkimassa hänen käsiään ja seisoi nätisti paikoillaan. Itse pidän tärkeänä että kaikki hevoset totutetaan sivelyyn. Näin on helppo tunnustella hevonen läpi, oli sillä mitä hyvänsä.Rosie Irlannissa laitumella.

Myöhemmin ostin itselleni nuoren Connemara tamman Rosien, jonka kanssa olen kertauskurssilla suorittanut kurssin tehtäviä. Rosie nauttii kaikesta huomiosta ja on aina syliin tulossa.


Rosien kanssa kurssin tehtäviä oli helppo tehdä, huomasi hyvin eron erilaisissa hevosissa kun vertasi sitä toiseen hevoseeni.Rosie oli alkuun arka laumassa ja väisti muita hevosia. Se hakeutui aina ihmisten luo turvaan.


Rosie oli lihasköyhä, siltä puuttui voimaa jota ollaan nyt maltilla rakennettu. Nyt se alkaa näyttämään pyöreältä eikä ole enään niin kulmikas kuin tullessaan. Jumeja en ole itse löytänyt hieroessa, eikä ainakaan tässä vaiheessa ole vielä ollut tarvetta kutsua ammattilaista hieromaan.


Treeneihin on otettu nyt mukaan kärryajelu, joka vahvistaa takapäätä. Rosien hieronnat ovat nyt kaikilta osin tauolla, kun sillä on tiineyttä nyt 6kk takana. Käyn hänet vain kevyesti tunnustellen läpi, jotta tiedän missä mennään. Ja ettei jumeja tulisi meillä venytellään myös tiineyden aikana. Venytykset ovat olleet molemmille tammoilleni hyviä.


- Satu28 katselukertaa

Sivut ©  Hestnord Oy

Graafiset piirrokset © Elisa Pitkänen 

Valokuvat © Heidi Nordman ja Adobe stock

Kuvien kopioiminen ja jakaminen kielletty

Rekisteriseloste

  • w-facebook