Miksi sinun pitäisi opetella hieromaan omaa hevosta?

Päivitetty: tammi 29


Miksi nähdä vaivaa kun voi vain soittaa ammattilaisen paikalle?

Säännöllinen lihashuolto on paras keino lihasvaurioiden ennaltaehkäisyyn. Hevoshierojan käynnit silloin tällöin, ei vielä täytä säännöllisyyden kriteerejä. Vaikka hierojan tilaaminen paikalle onkin erittäin hyvä alku.


Hevosen hierotuttaminen tarpeen mukaan, kertoo yleensä siitä, että jotain lihasperäisiä tai muita ongelmia on jo havaittu. On huomattu jotain poikkeuksellista käytöksessä tai kenties jopa liikkeessä.


Hevoshierojan käynnit ei aina ole riittäviä. Paras mahdollinen hyöty lihashuollosta saadaan vasta kun hevosen omistaja osallistuu siihen itse aktiivisesti. Muutoinkin kuin hevosta liikuttamalla.


Aina ei ole mahdollista taloudellisista tai muista syistä käyttää hevoshierojaa tai muuta lihashuollon ammattilaista niin usein kuin se olisi hyödyllistä. Tästä syystä aloin aikanaan järjestämään omatoimisen hevoshieronnan kursseja. Turhauduin siihen, että säännöllisemmällä lihashuollolla hevoset olisivat voineet paljon paremmin, mutta hevosen omistajilla ei ollut mahdollisuutta tai halua tilata minua tekemään hevoshierontoja niin usein kuin olisi pitänyt. Opittuaan perusteita hevoshieronnasta hevosen omistajat oppivat huomaamaan myös minun tekemän työn tärkeyden. Kävin edelleen säännöllisesti hoitamassa heidän hevosia ja he hoitivat niitä käyntieni välissä. Tulos oli hevosen kannalta paras mahdollinen.


Suhde hevoseen

2007 kun pidin ensimmäistä kurssia tallilla en vielä osannut ajatella, mitä kaikkea muuta hyötyä osaamisesta olisi hevosen omistajille. Yllättyneen ilahtuneena kuuntelin palauteitta siitä miten suhde omaan hevoseen oli lähentynyt.


Eräskin kurssilainen Tammisaaresta laittoi minulle kurssin jälkeen viestiä, että hän ei olisi ikinä uskonut miten nopeasti voi löytyä luottamussuhde uuteen hevoseen, joka oli vasta muutamaa päivää aikaisemmin siirtynyt hänen omistukseensa. Hän koki, että hieronta loi hänen ja hevosen välille vahvan siteen, jonka jälkeen oli helppo lähteä kohtaamaan hevosen kanssa uuden ympäristön yllätyksiä.


Uuden oppiminen ja onnistuminen innostaa

Upeaa oli kuulla myös, että hevoshieronta oli alkanut kiinnostamaan niin paljon, että kurssilainen lähti itse opiskelemaan hevoshierojaksi. Lähes liikuttuneena kuuntelin myös niitä onnistumisen kokemuksista joita muut hevosen omistajat olivat saaneet omien hevosten kanssa. Kun hevonen oli rentoutunut käsittelyssä niin, että oli miltein nukahtanut ja miten hieronnan tekeminen oli muuttanut koko yhdessäoloa hevosen kanssa. Moni on todennut, että kyseessä on asia mitä ei voi edes sanoin kuvailla.


Työkalu hyvinvoinnin seurantaan

Omatoiminen hevoshieronta on mitä parhain työkalu hevosen hyvinvoinnin seurantaan. Opit tuntemaan oman hevosen uudesta näkökulmasta, käydessäsi sen läpi säännöllisesti ja järjestelmällisesti ohjeiden mukaan. Hoen kyllästymiseen asti sitä, että “Ei tarvitse olla ammattilainen koskettaakseen omaa hevosta ajatuksella.”


Kun opettelee itse hieromaan oppii tuntemaan ja näkemään muutokset.

Omatoiminen hevoshieronta on parhaimmillaan silloin, kun omistaja huomaa muutoksen hevosessa ja sen lihaksistossa ennen näkyviä oireita ja huomaa jo tässä vaiheessa kutsua hevoshierojan paikalle. Ennen varsinaisten vammojen syntymistä. Parhaimmassa tapauksessa ehkäistään pitkiä sairaslomia vaativien vammojen syntymistä ja lisätään hevosen käyttöikää.


Läsnäolo, ihmisen ja hevosen oma yhteinen hetki

Omatoiminen hevoshieronta ei koskaan saa olla suorittamista. Avainsana hieronnassa on tiedostava läsnäolo. Parhaimmillaan hevoshieronta on mindfulness-hetki myös hierojalle. Rauhoittuminen hetkeen. Hevonen ansaitsee ihmisen jakamattoman huomion ja saman ansaitsee myös ihminen. On tärkeää, että hevosella on mahdollisuus keskittyä hoitohetkeen. Aina siis mahdollisuuksien mukaan minimoidaan ulkoiset ärsykkeet kun hierontapaikkaa valitaan.


Yhdessä vietetty aika ei ole koskaan hukkaan heitettyä.

Oli lajisi tai tavoitteet hevosten kanssa mitkä hyvänsä, omatoiminen hevoshieronta sopii kaikille. Hieronta tuo uutta sisältöä rakkaaseen harrastukseen ja parantaa suhdetta omaan hevoseen. Yhdessä vietetty aika ei koskaan ole hukkaan heitettyä. Miellyttävät hetket hevosen kanssa yhdessä, ilman suorittamista parantaa keskinäistä luottamusta.

Aina ei tarvitse olla paras ja osaavin, mutta uusien asioiden opettelu myös hevosharrastuksessa on sellainen pääoma, jota kukaan ei voi viedä sinulta pois.
110 katselukertaa

Sivut ©  Hestnord Oy

Graafiset piirrokset © Elisa Pitkänen 

Valokuvat © Heidi Nordman ja Adobe stock

Kuvien kopioiminen ja jakaminen kielletty

Rekisteriseloste

  • w-facebook