Säiden vaikutus hevoseen

Päivitetty: tammi 29

Näin synkkinä syksyn päivinä tulee helposti ajateltua hevosenkin kaipaavan takkia niskaansa. Kun omat varpaat palelevat ja tuuli pureutuu selkärankaan, tekee mieli heittää hevoselle vähintään kevyt loimi niskaan. Onko se kuitenkaan tarpeen?


HEVOSEN LÄMMÖNSÄÄTELY

Hevosen lämmönsäätely on hevoskohtainen ominaisuus, joka riippuu yleensä sen iästä, rodusta ja siitä, missä se viettää aikaansa. Kylmäveriset hevoset, jotka on jalostettu viileämmillä alueilla, kestävät yleensä hyvin säätilojen vaihteluita, kun taas lämminveriset hevoset ohuen karvansa kanssa vaativat enemmän loimittamista.

Hevonen vaihtaa karvansa normaalisti kaksi kertaa vuodessa. Kesäkarva on lyhyttä eikä se juuri suojaa kylmältä. On huomattu kesäkarvaisen hevosen alkavan palella noin +5 asteessa. Karva suojaa huonommin, jos se kastuu. Siksi hionnut hevonen on hyvä loimittaa tai saada kuivaksi ennen ulos viemistä.


Hevoset säätelevät lämpöään myös käyttäytymisellä. Tuulisella säällä hevoset hakeutuvat tuulensuojaan tai asettuvat seisomaan takapuoli tuulta päin. Näin ne altistavat itseään tuulelle mahdollisimman vähän, jolloin lämpöä kuluu hukkaan mahdollisimman pieni osa. Hevoset myös hakeutuvat toistensa lähelle, että toisten erittämä lämpö pitäisi niitä lämpimänä. Tämä ei tietenkään onnistu, jos hevonen tarhaa yksin.


MILLOIN LOIMITETAAN?

Loimitusta ei kannata tehdä oman palelemisen mukaan. Jos hevosella on pitkä talvikarva ja se pääsee sateensuojaan, ei hevonen välttämättä tarvitse loimea lainkaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että hevonen loimitetaan, kun se palelee. Pahin keli hevoselle on tuulinen, sateinen sää.


Hevonen ei kuitenkaan välttämättä palele, vaikka ulkona tuulisi ja sataisi. Hevosta pitää seurata. Paleleva hevonen seisoo paikallaan. Se jännittää lihaksensa, joten paleleminen aiheuttaa hevoselle pahimmillaan lihasjumeja. Hevonen ei osaa liikkua lämpimikseen, vaan säästääkseen energiaa se jää paikalleen. Jos hevonen on normaalisti yöt tallissa, se yleensä palelee helpommin kuin pihattohevonen.


Tärkeintä loimitus on, kun sataa. Sade kastelee hevosen karvan eikä märkä karva eristä kylmyydeltä. Sadeloimi voi olla ohut, koska sen tarkoitus on vain pitää karva kuivana. Lämpimällä kesäsateella sadeloimi ei ole välttämätön, mutta syksyllä ja talvella se on hyvä olla olemassa.


Kovilla pakkasilla loimitus on myös hyvä muistaa. Kylmäveriset ja ponit pärjäävät pakkasilla paremmin, ne selviävät ilman loimea jopa -30 pakkasteessa. Se ei kuitenkaan takaa, että jokainen kylmäverinen kestäisi näitä pakkaslukemia, vaan pakkasenkesto on hevoskohtaista.


Tarkkaile siis hevostasi ja toimi sen parhaaksi!
729 katselukertaa

Related Posts

Katso kaikki

Sivut ©  Hestnord Oy

Graafiset piirrokset © Elisa Pitkänen 

Valokuvat © Heidi Nordman ja Adobe stock

Kuvien kopioiminen ja jakaminen kielletty

Rekisteriseloste

  • w-facebook