Viisi [5] asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen oman hevosen hierontaa

Päivitetty: tammi 6
1. Omatoiminen hevoshieronta ei koskaan ole sairaan hevosen hoitokeino

Omatoiminen hevoshieronta on ennen kaikkea terveyttä ylläpitävää ja ennaltaehkäisevää hierontaa. Ainoastaan ammattilaisen ohjauksessa, sitä voi hyödyntäää sairaudesta tai vammasta kuntouttavana.


Tärkeintä omatoimisessa hevoshieronnassa on se, että aina jos olet epävarma siitä voiko hieronnasta olla hevoselle haittaa jätä hieronta väliin. Kutsu ammattilainen paikalle arvioimaan tilanne, kerro jo puhelimessa tilanteestanne.


Koulutuksen saanut hevoshieroja tai muu lihashuollon ammattilainen osaa arvioida hevosen tilanteen ja käyttää kulloinkin turvallisia menetelmiä hevosen hoidossa. Lihashuollon ammattilainen voi käsitellä hevosta myös niin sanotuissa poikkeustilanteissa.


Hevoshierontaa ei siis koskaan tule tehdä, jos olet epävarma siitä voiko hevosta terveydellisistä tai muista syistä turvallisesti hieroa.


2. Omatoimisen hevoshieronnan tärkein tavoite on rento hevonen

Omatoiminen hevoshieronta soveltuu parhaiten terveen hevosen rentouttamiseen ja hoidoksi ammattilaisen käyntien välissä. Tavoitteena on aina rento hevonen. Rentoutumisen ja aineenvaihdunnan vilkastumisen kautta hevonen hyötyy hieronnasta monella tavalla.


3. Hieronnasta voi olla haittaa hevoselle

Hevoshieronnasta voi aiheutua lisävaurioita ja haittaa oikeastaan vain silloin kun hevosta käsitellään sen ollessa tavalla tai toisella sairaana, liian voimakkaasti, liian pitkään tai hevosen kannalta väärällä tavalla.


4. Vasta-aiheet tulee aina tarkistaa ennen hierontaa

Tärkeimpiä ulkomuistiin opeteltavia asioita hevoshieronnassa on hevoshieronnan vasta-aiheet, eli ne syyt jolloin hevosta ei saa hieroa. Syitä on monia. Arviointi on joskus haasteellista ammattilaisellekin, jos kyseessä on moniongelmainen hevonen. Ammattilainen osaa kuitenkin kokemuksensa ja koulutuksen perusteella arvioida tapauskohtaisesti juuri sinun hevosen osalta milloin ja miten on turvallista hieroa.


Tärkeimmät vasta-aiheet löydät tästä viime vuotisesta blogikirjoituksesta: Hevoshieronnan vasta-aiheet.


20.1.2020 pidän Hevosten lihashuolto FB-ryhmässä Facebook livelähetyksen, jossa käsittelemme monia niitä kysymyksiä joita vasta-aiheista on esiltelty. Live on avoin kaikille ryhmän jäsenille, jos et vielä ole ryhmässä niin liittymään pääset pyytämällä jäsenyyttä: https://www.facebook.com/groups/hevostenlihashuolto Käy esittämässä ryhmässä oma kysymyksesi jatkamalla lausetta “Voiko hevosta hieroa jos…”

5. Elekielen tulkinta on yksi hevoshierojan tärkeimmistä ominaisuuksista

On tärkeää, että osaat tulkita hevosen elekieltä ja pienempiäkin reaktioita, jotta osaat tarvittaessa muuttaa omaa toimintatapaasi. Hevoshieronnassa ei koskaa saa käyttää liiallista voimaa. Omatoimisessa hevoshieronnassa tavoitteena on aina rento hevonen. Jos hevonen vaikuttaa hermostuneelta tai muuten levottomalta on aina syytä epäillä, että hieronta ei tunnu hevosesta miellyttävälle.
154 katselukertaa

Sivut ©  Hestnord Oy

Graafiset piirrokset © Elisa Pitkänen 

Valokuvat © Heidi Nordman ja Adobe stock

Kuvien kopioiminen ja jakaminen kielletty

Rekisteriseloste

  • w-facebook